pijl

Knotgroep Uithoorn al 45 jaar de boom in.

 

Stichting Werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer Den Helder

1 maart 2019

 ‘Kijk uit, daar komt weer een tak!’ Wie dat hoort, weet dat de Knotgroep Uithoorn bezig is wilgen te knotten. Al 45 jaar klimmen vrijwilligers van de knotgroep gewapend met een zaag de bomen in. Na zo’n vier jaar groeien, zijn de takken van  deze bomen weer aardig dik. Tijd om de wilg te snoeien, voordat de takken gaan scheuren. ‘Van onderen!’ Even later valt de tak met een luide klap op de grond.

Knotgroep Uithoorn is een van de oudste in het land. Als docent metaal bewerken Wim van Zuilen in 1974 niet gestart was met een groepje leerlingen van de lagere technische school, hadden de knotwilgen langs de Boterdijk in Uithoorn er vast niet zo fris geknipt uitgezien als nu.

Zagers

De zagers van de knotgroep kan je in de winter tegenkomen rond het Zijdelmeer, het fort aan de Drecht (Uithoorn) of in ‘Het Enge Bos’ (De Kwakel). Ook werkt de knotgroep voor Natuurmonumenten op Botshol (Vinkeveen) en rond het fort bij Nigtevecht (Abcoude). In Ouderkerk aan de Amstel, aan  de rand van De Ronde Hoep, wordt vrijwel jaarlijks een dag gezaagd. Net als in de Brettenzone in Amsterdam (een natuurgebied dat verstopt ligt naast het Westelijk Havengebied).

De groep werkt met materieel van Landschap Noord-Holland. Eigen vrijwilligers onderhouden dat.  ‘Er zit geen motorzaag bij’, vertelt coördinator Bert Schaap. ‘Wij werken alleen met diverse soorten handzagen. Voor ons geen motorgeronk bij het werken in de natuur.’

Weer of geen weer

In het winterseizoen (van eind oktober tot medio maart) wordt er op zaterdag om de 14 dagen gewerkt. Enkele tientallen vrijwilligers, afkomstig uit een wijde regio (Uithoorn, Aalsmeer, Mijdrecht, Amstelveen, Amsterdam, Ouderkerk, Hoofddorp) zijn dan druk bezig met zagen en takken sjouwen. Weer of geen weer. Van 9 tot pakweg 13 uur. Dan wordt het hoog tijd voor de soep.

Op zaterdag 16 maart dalen de knotters echter eerder af uit hun bomen. Dan is het tijd voor een feestelijke viering van het 45-jarig bestaan van de Knotgroep Uithoorn. In en rond de werkschuur aan de Elzenlaan. Van 12 tot 13.30 uur.

Wie ooit in de Knotgroep heeft meegewerkt, is natuurlijk ook van harte welkom op deze feestdag. Graag met oog op de voorbereidingen even aanmelden bij Bert Schaap , tel. 0297- 565172 of via bawschaap@hetnet.nl. Alle informatie over de Knotgroep is te vinden op www.knotgroepuithoorn.nl