pijl

Het is bijna lente: zo bereiden gemeenten zich voor

28 FEBRUARI 2019

Officieel is het nog winter, maar alles wijst erop dat de lente dit jaar vroeg voor de deur staat. Hoog tijd om voorbereidingen te treffen, vinden veel gemeenten. Zo worden er bijvoorbeeld momenteel ‘bijvriendelijke’ planten uitgedeeld, duizenden mezenkastjes getimmerd en bermen ingezaaid met bloemzaad.

De gemeente Haarlem heeft opdracht gegeven voor het inzaaien van 40.000 vierkante meter bermen met bloemzaad. Het doel is om onder andere biodiversiteit in en om de stad te vergroten. De bloemen leveren nectar aan wilde bijen, vlinders en insecten. Van de betreffende bermen wordt eerst de (voedselrijke) toplaag verwijderd. Zo wordt voorkomen dat onkruid de bloemen overwoekert, aldus Spaarnelanden, het onderhoudsbedrijf van de gemeente. Het inzaaien van de bermen is een van de maatregelen om de natuur in Haarlem een flinke impuls te geven. Hiervoor werken de gemeente en Spaarnelanden samen met Landschap Noord-Holland.

Hulp voor de bijen

De gemeente Zeewolde deelt gratis ‘bijvriendelijke’ planten uit aan inwoners. Zo wil ze het insect een handje helpen. Met een bon uit het plaatselijke huis-aan-huiskrantje mogen bewoners een plant ophalen bij een lokaal tuincentrum. Zeewolde ontving eerder het predikaat ‘bijvriendelijke gemeente’. Net als Bergen (NH). Hier zijn verschillende bijenhotels geplaatst en planten om biodiversiteit te bevorderen en wordt er ‘bijvriendelijk’ beheer en onderhoud toegepast. ‘Bij de selectie van bomen en struiken wordt standaard gekeken naar de toegevoegde waarde voor de flora en fauna. En waar het kan, komen er geen strak gemaaide bermen meer, maar wilde, bloemrijke bermen waar veel insecten zich thuis voelen,’ aldus de gemeente.

Nestkasten in Breda

De gemeente Breda stelt de aankomende drie jaar geld beschikbaar voor het installeren van onder meer uilenkasten en mussenhotels op erven in het buitengebied. Vorige week werden 127 nestkasten op erven geplaatst, schrijft BredaVandaag. De regeling is een uitbreiding op het zogenoemde ErvenPlusproject dat eerder al werd uitgevoerd in een specifiek deel van de gemeente. Het project heeft als doel om erven aantrekkelijker te maken voor bepaalde diersoorten.

Timmeren tegen de eikenprocessierups

Momenteel wordt er in veel verschillende gemeenten in de strijd tegen de eikenprocessierups aan de weg getimmerd. Of eigenlijk, aan nestkastjes voor mezen. De vogel is namelijk een natuurlijke vijand van de rups. Door het ophangen van de kastjes hopen gemeenten dat het aantal rupsen terugloopt. Afgelopen zomer was er in veel plaatsen namelijk sprake van overlast van de eikenprocessierups die aan een regelrechte opmars is begonnen. Niks doen is geen optie, vertelde deze expert eerder aan Gemeente.nu.

Dat hebben deze gemeenten in hun oren geknoopt. Zo heeft Hardenberg inmiddels al duizend kastjes weggeven. In Almelo, waar vorig jaar sprake was van flinke overlast, houden ze momenteel een proef. Een lokale afdeling van natuurorganisatie IVN heeft subsidie gekregen van de gemeente voor het bouwen van vijfhonderd nestkastjes door vrijwilligers. Helemaal opgelost zal het probleem deze zomer nog niet zijn, is de verwachting. Daarvoor speelt bijvoorbeeld ook het weer een een rol. ‘Maar het is een goede stap in de richting,’ aldus een woordvoerder van IVN. Ook in de gemeente Zwolle loopt een proef met het ophangen van veertig nestkastjes. De kastjes zijn gemaakt van essenhout, van bomen die het jaar ervoor door essentaksterfte zijn gekapt. De huisjes worden met behulp van oude fietsbanden opgehangen. 

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook in Ommen werden tweehonderd kastjes uitgedeeld, gemaakt door leerlingen van scholen. In Utrecht worden 120 huisjes opgehangen in de stijd tegen de eikenprocessierups. De komende drie jaar monitoren studenten de huisjes en houden ze schoon. En in Tubbergen maakten medewerkers van de sociale werkvoorziening tweehonderd bouwpakketten voor nestkastjes. Bewoners van een plaatselijke zorgboerderij hebben de kastjes in elkaar gezet en nemen de verspreiding op zich. Inwoners van de gemeente kunnen er gratis eentje aanvragen.